Europese spin

Iedere keer als ik de Griekse toestanden even wat meer van een afstand volg (lees: enkel via de Nederlandse kranten zoals NRC en Volkskrant), heb ik het gevoel dat er een substantieel deel onderbelicht blijft, zoals veel mensen zullen hebben trouwens.

Afgelopen dagen las ik wederom enkel wat krantenartikelen met hetzelfde gevoel. De Griekse regering wordt in toenemende mate afgeschilderd als een stelletje onkundige, of zelfs gevaarlijke politici, waar niet meer op rationele manier mee te onderhandelen valt – laat staan op begrijpelijke manier lijken te handelen.

Zodra ik weer wat verder kijk, lijkt het echter eerder alsof de Nederlandse media in een toenemende spin verkeren. Check onder andere dit interview met Varoufakis van gisteren. Het is opmerkelijk hoe helder hij blijft in de situatie waarin Griekenland nu verkeert, en hoe scherp hij de (zeer kritische) vragen die op hem worden afgevuurd beantwoordt:

Het laat mijns inziens vooral zien dat niet Griekenland, maar Europa verkeert in een crisis waarin het niet meer weet hoe te moeten handelen. Misschien wordt het tijd dat Europa werkelijk naar de huidige Griekse regering (en ook belangrijke economen in internationale media) gaat luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *